« terug naar vorige pagina

Informatie over wachtlijsten en verzoeken aan huisartsen om dit te bespoedigen

Hieronder leest u de officiële regels zoals het in Nederland hoort te gaan. Wij hebben er een enorme hekel aan als baliemedewerkers in de ziekenhuizen u meedelen “als de huisarts ons belt dan kan u sneller terecht”. Waarom? De urgentie staat al in onze verwijsbrief. Het is aan u om hen dit duidelijk te maken.

Verder, voordat u ons vraagt een verwijsbrief op te maken, verzoeken wij u zich te oriënteren naar welke specialist/ziekenhuis u verwezen wenst te worden zodat we niet 2-3 x dezelfde verwijsbrief hoeven aan te maken naar een andere specialist/instelling als een onderzoek/behandeling elders iets sneller lijkt te kunnen. Wij gaan er van uit dat u begrip heeft voor onze vraag.  

 De Medisch specialistische zorg (msz):

10.5.a De toegangstijd tot ziekenhuizen/specialist bedraagt voor burgers maximaal 4 weken; 80% van de burgers moet binnen 3 weken terecht kunnen.

10.5.b De wachttijd op diagnostiek/indicatiestelling in de msz bedraagt voor burgers maximaal 4 weken; 80% van de burgers moet binnen 3 weken terecht kunnen.

10.5.c De wachttijd op poliklinische behandeling in de msz bedraagt voor burgers maximaal 6 weken; 80% van de burgers moet binnen 4 weken terecht kunnen.

10.5.d De wachttijd op klinische behandeling in de msz bedraagt voor burgers maximaal 7 weken; 80% van de burgers moet binnen 5 weken terecht kunnen.

 

Geestelijke gezondheidszorg (ggz):

10.6.a De toegangstijd/aanmeldwachttijd in de ggz bedraagt voor burgers maximaal 4 weken; 80% van de burgers moet binnen 3 weken terecht kunnen.

10.6.b De wachttijd op diagnostiek/indicatiestelling in de ggz bedraagt voor burgers maximaal 4 weken; 80% van de burgers moet binnen 3 weken terecht kunnen.

10.6.c De wachttijd op behandeling in de ggz (extramuraal en semimuraal) bedraagt voor burgers maximaal 6 weken; 80% van de burgers moet binnen 4 weken terecht kunnen.

10.6.d De wachttijd op behandeling in de ggz (intramuraal) bedraagt voor burgers maximaal 7 weken; 80% van de burgers moet binnen 5 weken terecht kunnen.

 

Huisarts is geen wachtlijstbemiddelaar

“Bij verschillende ziekenhuizen kunnen wachtlijsten enorm oplopen. De huisarts wordt dan vaak als breekijzer gebruikt om de wachttijden te vervroegen. Dit is echter geen taak van de huisarts maar een zorgplicht van de Zorgverzekeraar.

Patiënten kunnen aankloppen bij een Zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Gratis, want een patiënt is hiervoor verzekerd. Niet de huisarts maar de patiënt zelf moet alleen wel zelf in actie komen en een verzoek indienen.  http://www.zorgverzekeraars.nl/zorgbemiddeling/